Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Foreningens erfaringer gennem 30 år

Ikke to er ens

Der ikke er to personer, der er ens med samme problematik og historik, og derfor er behandling altid individuel. Nogle klarer det ved hjælp af fysioterapi og kiropraktik, mens andre må gennem længere forløb med andre og flere forskellige behandlingsformer.

Vi i Bækkensmerter.dk har blandt andet gode erfaringer med osteopatisk behandling, KMI (kinesis myofasciel integration / strukturel integration, C.C.E.P kiropraktik og Rolfing.

Det kan være en lang og sej kamp at få løst årsagerne og få kroppen tilbage på ret køl. Hvis kroppen har været fejlbelastet gennem en årrække med fejlstillede led, kan der typisk støde andre ting til, der kan være selvforstærkende og endda forværre den oprindelige årsag.

Smerter der skyldes traume

Både mænd og kvinder kan lide af kroniske bækkensmerter, der skyldes et traume opstået i forbindelse med en faldulykke, et biluheld etc., og de er i samme situation: At smerterne ikke altid kan forklares.

Hofteproblemer

Der kan være mange årsager til hofteproblemer og derfor er det vigtigt med en grundig udredning. Der kan være tidligere traume, hvor hofteleddet har været involveret, eller medfødte genetiske årsager til hofteproblemer.

Årsager til bækkensmerter

​Det er foreningens erfaring, at den hyppigste årsag til længerevarende og kroniske bækkensmerter er, at et eller flere led i og omkring bækken og/eller hofteled sidder fejlstillet eller fastlåste. Hvis et led er fejlstillet i længere tid, kan der opstå en irritationstilstand eller inflammation i led, ledbånd og muskler. For at skåne og kompensere for de smertepåvirkede muskler og led i bækkenet, vil kroppen automatisk forsøge at benytte andre muskler.

Dette kan føre til overbelastning og fejlstilling af andre led i kroppen, eksempelvis nakke, skulder eller knæ, hvorfor der også kan opstå smerter her. Disse kan igen medføre nye komplekse tilstande, hvor hele kroppen kan påvirkes.

Fejlstillingerne i bækkenet/hofterne er ofte så små, at de ikke kan diagnosticeres ved hjælp af røntgenbilleder eller scanninger.

Når man er ung er kroppen god til at kompensere og mindre fejlstillinger giver ikke nødvendigvis problemer. Ved 25 års alderen falder produktionen af collagen, som er med til at danne bindevævet og gøre dette smidigt. Når smidigheden forsvinder i bindevævet, er kroppen dårligere til at kompensere og tidligere traumer kan give problemer.

Bækkensmerter.dk har set følgende mønstre

Hos kvinder med smertefuld bækkenløsning i graviditeten ser vi ofte, at deres historik afspejler tidligere traume, hvor bækkenet har været involveret. Foreningen oplever ofte, at fald fra hest og typiske faldulykker og andre ulykker (biluheld, fald fra cykel, fald på trappe, skiulykker mm) er blandt de hyppigste årsager til smertefuld bækkenløsning og bækkensmerter, der varer ved.

Vi har ingen evidens eller statistisk information, men har alene set mønstre, der gentager

sig. En del - både mænd og kvinder – har også langvarige gener, der skyldes tidligere faldulykker og/eller, hvis der er foretaget operationer i abdomen, hvor arvæv(hyperlink til siden om arvæv) kan være med til at trække kroppen skæv i en side. Ulykke eller operation kan ligge mange år tilbage i tiden.

Når det drejer sig om kvinder, har de typisk oplevet, at de er kommet sig over uheldet og at de ikke har de store gener længere. Når kvinderne bliver gravide, kan kroppen ikke længere kompensere og fastholde de fejlstillede/forskubbede led på grund af den øgede produktion af det blødgørende hormon Relaxin og den øgede belastning fra livmoderen. Relaxin løsner kroppens strukturer og led, og de led, som tidligere har været involveret i traume, kan forrykkes i større

fejlstilling end tidligere med smertefuld bækkenløsning til følge.​

Hvert symptom - sin speciallæge

Bækkensmerterne kan være ledsaget af, eller over tid udvikle sig til, også at omfatte smerter i fx ryg, nakke, skuldre, ankler, fødder og hænder og i nogle tilfælde følelsesforstyrrelser i arme og ben. Karakteristisk for patienterne er, at det på trods af diverse undersøgelser i det etablerede sundhedssystem (scanninger, reumatologiske og neurologiske undersøgelser osv.) ikke er muligt at give en forklaring på de vedblivende smerter og eventuelle følelsesforstyrrelser.

Kompleks tilstand

Symptomerne kan være ens eller næsten identiske fra person til person, men årsager og kombinationer af disse kan være utallige og vidt forskellige, og behandlingen er derfor individuel for hver person. Det er vigtigt at holde sig for øje, at langvarige smerter påvirker de smerteplagedes psykiske tilstand og ofte også sociale forhold. Smerterne kan i nogle tilfælde også medføre kronisk smertesyndrom (CRPS), kronisk udmattelsessyndrom og/eller kinesiofobi (angst for bevægelse) og det er ingen hemmelighed, at depression og angst ofte følger med, når det drejer sig om at leve med en kronisk smertetilstand. Når der følger stigmatisering, manglende forståelse, og viden om lidelsen oveni, er dette en yderligere medvirkende årsag til, at patienterne havner i en ond cirkel og tilstanden bliver nu meget kompleks og endnu sværere at få løst, da krop og psyke hænger tæt sammen.​

Bækkensmerter.dk      |      Spiren 49, 9260 Gistrup      |      E-mail: info@baekkensmerter.dk      |      CVR: 25347730