TRÆN DIN HYPEROPMÆRKSOMHED
Er din smerteoplevelse under 5 har du mulighed for at træne din hyperopmærksomhed og arbejde med at styrke andre nerveforbindelser og omprogrammere din hjerne. I denne øvelse er opgaven ikke at forsøge at reducere smerterne, men at træne de andre områder af hjernen, som beskæftiger sig med sensoriske signaler. Dvs. det er kun en øvelse, du kan arbejde med, når du mærker smerte.
Øvelsen går ud på, at du øver dig i at lægge mærke til dine signaler fra området uden negative følelser, kun med nysgerrighed. Man lægger mærke til sansesignalerne med samme sindsstemning, som man vil have, når man kigger på, hvordan skyerne ændrer sig på himlen, eller oplever hvordan et musikstykke bevæger sig. Du skal altså ikke forsøge at kontrollere eller ændre noget – det kan du ikke – ligesom du ikke kan ændre hvordan skyerne flytter sig. Øvelsen går ud på at slippe kontrollen og blot følge med og fornemme de sensoriske signaler uden analyse, kontrol, frustration, bekymring eller lign. Smerten kan flytte sig eller blive statisk, den kan ændre karakter, blive større eller mindre, bølge eller prikke. Det er lige meget, hvad der sker. Det handler om blot at mærke, hvad der sker lige nu med accept og en nysgerrig undersøgelse af, hvordan det føles lige nu… rundt, fladt, spredt, bølgende, dunkende, snurrende etc.
Det er meget væsentligt, at du kun arbejder med øvelsen, så længe, du kan mærke, at du sanser uden negative følelser eller uden at forsøge at gøre smerten mindre. Så snart, du mærker en frustration, et forsøg på at kontrollere eller lignende, så stop øvelsen. Da træner du ikke de nerveforbindelser, du gerne vil have skal fungere bedre.
Det du træner, er det, du bliver god til
Det er forskelligt, hvor længe du vil kunne være i øvelsen. Nogle gange kan du gøre det i 10 sek. Andre gange flere minutter. Det gør ikke noget, at der er forskel. Det handler om, at når du ser en mulighed for at træne de andre nerveforbindelser (altså når du mærker smerte), så laver du øvelsen.
ARBEJD MED EMPATI OG OMSORG FOR DIG SELV
Det er ofte meget nemmere at udvise empati og medfølelse overfor andre, end overfor dig selv. Det er der en naturlig forklaring på – både kulturelt og fysisk. Generelt bliver vi opdraget til at være opmærksomme på andre mennesker, og være selvopofrende for at tage hensyn til andre. Vi lærer altså ikke at være empatiske overfor os selv. Evolutionært kan vi forklare vores tendens til at kritisere os selv som en ”kæmp-mekanisme”, som vil sikre vores overlevelse. Det samme gør sig gældende for det at flygte ind i en fornemmelse af skam og isolation. Herudover er vi genetisk også udstyret med et fokus på artens overlevelse – vores beskyttelses system. Dette gør os i stand til at tage vare på andre, primært vores børn og tætteste gruppe. Vi gør dette ved at udvise empati og være omsorgsfulde overfor andre også selvom, det kræver, at vi presser os selv.
Det er altså meget mere naturligt at kritisere dig selv, når du føler dig truet end at vise dig selv empati og omsorg. Det er f.eks. meget nemmere at være omsorgsfuld overfor en ven eller veninde, som har mistet sit arbejde, fordi du ikke er personligt truet – men hvis du selv er i den situation, er det naturligt at gå i (”fight, flight and freeze mode) og slå dig selv oveni hovedet eller skamme dig. Det er oplevelsen af trussel, som gør, at vi tilbageholder vores egenomsorg, og går i handlingsmode for at ”overleve” og løse problemet. Vi slår os selv i hovedet, kritiserer os selv før andre kan gøre det, skammer os eller grubler over situationen i dagevis. Udfordringen er, at denne adfærd skaber kontinuerlig aktivitet i det sympatiske nervesystem og kan dermed øge vores oplevelse af smerter.