Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Januar 2023

Træk vejret!

For nyligt købte jeg mig til at forløb hos en personlig træner. Et stykke tid inde i forløbet satte hun mig til at lave vejrtrækningsøvelser, fordi hun kunne se, at jeg trak vejret i den øvre del af min torso. Jeg øvede mig i at trække vejret med mellemgulvet, og kunne hurtigt opleve en effekt på mit generelle velvære. Daglige vejtrækningsøvelser og en generel større opmærksomhed på at huske at trække vejret, er blevet en del af min hverdag og mit daglige træningsprogram. Denne artikel er ment som en opfordring til at overveje vejrtrækningsøvelser som en del af arbejdet hen imod større bevægelsesfrihed og større psykisk velvære.

​Hvad sker der, når vi trækker vejret?

Når vi trækker luft ned i lungerne, bruger vi musklerne i mellemgulvet og brystvæggen. Området omkring mave og ribben udvider sig, og der trækkes ilt ned i lungerne. Herfra transporteres der ilt til alle kroppens celler. I processen dannes affaldsstoffet kuldioxid, der føres tilbage til lungerne og føres ud sammen med udånding. 

Den optimale vejrtrækning

Den optimale vejrtrækning udføres ved at bruge mellemgulvets muskler, og kendetegnes ved dybe, rolige vejrtrækninger. Ved hård fysisk aktivitet eller nervøsitet bliver vejrtrækningen dog ofte hurtigere og mere overfladisk, hvilket konkret betyder, at man trækker vejret ved hjælpe af muskler i brystkasse og hals. Denne form for vejrtrækning kan give en række spændinger, og stjæler i øvrigt den beroligende effekt, den dybe vejrtrækning har.

Alle kan trække vejret - også smertepatienter

Træk vejret kontrolleret

Når vi trækker vejret, gør vi det som regel helt automatisk uden at tænke over det. Når vi f.eks. bliver stressede eller får smerter, stiger vejrtrækningens hastighed helt automatisk. Imidlertid kan man godt trække vejret viljestyret – til forskel fra f.eks. hjertets banken, som vi ikke kan påvirke direkte. Når vi går fra at trække vejret automatisk og uden at tænke over det, til at trække vejret med opmærksomhed, kan vi ændre vores vejrtrækning, så den – igen – bliver dyb, rolig og bevidst.

​Vejrtrækning er således en af de funktioner, vi kan lade foregå automatisk, men som vi også har indflydelse på.

Giv hjernen en pause

Når vi trækker vejret kontrolleret, får hjernen mulighed for at tænke på andet end smerter og bekymringer. Den pause, hjernen derved får, kan være med til, at der foregår smertelindring eller sænkning af nervøsitet. Men der foregår også rent fysiologiske processer, der f.eks. hjælper os til at have en stærk kernemuskulatur, hvilket gør os stærkere i forhold til fysisk bevægelse.

Mange bruger også vejrtrækningsteknikker til at opnå en meditationstilstand og mindfulness og det kan være en vej mod at opnå bedre fysisk såvel som psykisk velvære.

Vi har samlet et udpluk af hjemmesider, hvor det er muligt at dykke mere ned i vejtrækningsøvelsernes univers. Vi håber, rigtigt mange får lyst til at se nærmere på, hvad vejrtrækningsøvelser kan bruges til i forhold til smertelindring og optimering af fysisk formåen. Søg selv videre – der ligger masser af viden tilgængelig på nettet.

Forslag til hjemmesider:

https://mindhelper.dk/mental-fitness/traek-vejret-dybt/  https://dinryg.dk/vejrtraekningsoevelser  https://netdoktor.dk/sunderaad/god_vejrtraekning.htm

https://www.gigtforeningen.dk/nyheder/2018/2-halvaar/proev-vejrtraekningsoevelser-modgigtsymptomer/ 

Bækkensmerter.dk      |      Spiren 49, 9260 Gistrup      |      E-mail: info@baekkensmerter.dk      |      CVR: 25347730