Hvad sker der, når vi trækker vejret?
Når vi trækker luft ned i lungerne, bruger vi musklerne i mellemgulvet og brystvæggen. Området omkring mave og ribben udvider sig, og der trækkes ilt ned i lungerne. Herfra transporteres der ilt til alle kroppens celler. I processen dannes affaldsstoffet kuldioxid, der føres tilbage til lungerne og føres ud sammen med udånding.
Den optimale vejrtrækning
Den optimale vejrtrækning udføres ved at bruge mellemgulvets muskler, og kendetegnes ved dybe, rolige vejrtrækninger. Ved hård fysisk aktivitet eller nervøsitet bliver vejrtrækningen dog ofte hurtigere og mere overfladisk, hvilket konkret betyder, at man trækker vejret ved hjælpe af muskler i brystkasse og hals. Denne form for vejrtrækning kan give en række spændinger, og stjæler i øvrigt den beroligende effekt, den dybe vejrtrækning har.
Alle kan trække vejret - også smertepatienter
Træk vejret kontrolleret
Når vi trækker vejret, gør vi det som regel helt automatisk uden at tænke over det. Når vi f.eks. bliver stressede eller får smerter, stiger vejrtrækningens hastighed helt automatisk. Imidlertid kan man godt trække vejret viljestyret – til forskel fra f.eks. hjertets banken, som vi ikke kan påvirke direkte. Når vi går fra at trække vejret automatisk og uden at tænke over det, til at trække vejret med opmærksomhed, kan vi ændre vores vejrtrækning, så den – igen – bliver dyb, rolig og bevidst.