Hvad sker der ved forvridning af et led?
Hvis et led bliver udsat for et vrid (luksation) påvirker det både de neurologiske og de mekaniske komponenter. Disse vrid af leddene er ofte ganske få millimeter og derfor ofte ikke noget man lægger mærke til, når skaden sker og ofte kan de ikke ses på røntgen eller scanninger.
Når et led er fejlstillet, kan signaler fra mekanoreceptorerne i leddet, medføre, at der sker en form for forringelse af de signaler, der involverer nervesystemet og det mekaniske kontrolsystem (Kinetic chain). Via disse signaler fra mekanoreceptorerne, opstår en refleks, som medfører en neuromuskulær svækkelse af de nærtliggende muskler, når leddet er fejlstillet.
Mekanoreceptor er en sensorisk receptor, der sender information om de mekaniske stimuli til centralnervesystemet. De kan sende besked til hjernen om hudstimulus, vibrationer, stræk, tryk, bevægelse og berøring. Blandt andet er mekanoreceptorerne vigtig i proprioception, der giver stillingssans information omkring muskler og led.
Et fejlstillet led vil medføre en eller flere svækkede muskler, og forringe den biomekaniske funktion af disse omkring det fejlstillede led. Dermed sættes en kædereaktion i gang, hvor andre muskler bliver overbelastede, da disse nu skal overtage mere af funktionen for den/de svækkede muskler.
Øget opspænding og stramhed af andre muskler forringer biomekanikken omkring fejlstillet led, hvilket øger risikoen for skader og giver hyppigt symptomer i form af smerter. Nedsat bevægefrihed er hjernens strategi for at stabilisere og fiksere et område, der ikke er fuld kontrol over med det formål at sikre, at området ikke yderligere belastes og der kan finde en mulig heling sted. Som f.eks. ved en forstuvning.